För att gå ner i vikt behöver du äta mindre fett, eller hur? FEL!
Att dra ner på fettet ger inte mer viktnedgång på sikt än andra bantningsmetoder.
Bästa rådet är den man faktiskt följer, visar en ny studie som DN skriver om här.
Ska man dra ner på fett eller kolhydrater? Svaret är varken eller.
Forskare i USA har analyserat data om tiotusentals vuxna i flera länder. Och det visar sig att det är effektivare att undvika kolhydrater än fett om man vill gå ner i vikt – men bara lite.
– Det finns inga belägg för att rekommendera en diet med lite fett, säger artikelförfattaren Deirdre Tobias, forskare på prestigeuniversitetet Harvard till tidningen The Guardian.
– Tanken är att fett är mer kaloririkt, och att minskat fettintag därför måste leda till viktnedgång. Men våra robusta bevis tyder helt klart på att så inte är fallet, säger hon.
Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Deltagarna gick i snitt ner knappt fyra kilo på ett år. De som skar ner på kolhydrater gick faktiskt ner lite mer. De tappade i snitt ett kilo mer än de som åt lite fett – men det tog ett helt år.
Den amerikanske diabetesforskaren Kevin Hall skriver i en kommentar att studien tydligt visar en sak: människor har svårt att följa dieter under längre tid.
Jacob Guidol, som driver en blogg om fysiologisk forskning, håller med.
– Det har kommit flera översikter av den här typen de senaste åren och de pekar alla mot samma sak. Skillnaden i viktnedgång på sikt, alltså mer än ett år, är liten oavsett diet, säger han till TT.
Det som faktiskt spelar roll är att hitta en diet som man kan följa i minst ett år. Det misslyckades en stor andel av deltagarna i studien med.
– Högre följsamhet ger bättre resultat, oavsett diet. Det visar många andra studier, säger Jacob Guidol.
Egentligen borde debatten om handla mindre om själva dieterna och mer om hur man ska orka följa dem och äta bra, anser han.
– Problemet är att vi har väldigt mycket dåliga livsmedel att välja bland när vi försöker äta rätt, säger Jacob Guidol.
Fakta: Så gjordes studien
Studien är en så kallad metastudie där forskarna granskar och lägger ihop resultat från många andra studier.
Denna metastudie bygger på 53 olika vetenskapliga studier av 68.128 personer i flera länder utförda mellan 1960 och 2014.
De tidigare studierna spänner över minst ett år.